perjantai 9. toukokuuta 2014

Kärpässienivalaisin, osa 4 - Viimeistely ja kokoaminen

Kärpässienivalaisinkin alkaa olla jo aika hyvällä mallilla. Seuraavaksi jatkoin kuvun viimeistelyä. Kiinnitin akkuporakoneeseen ensin kolmen millin poranterän, jolla porasin satunnaisesti reikiä ympäri kupua. Sen jälkeen vaihdoin akkuporakoneeseen 10 mm:n terän. Poraamisen teki hankalaksi se, ettei minulla ollut sopivaa kappaletta tukemaan kupua alapuolelta. Onneksi yksikään reikä ei revennyt tai muovi lohjennut pahasti. Kokeilin sekä puu- että metalliporanteriä, joista puuporanterä oli parempi kärkipiikkinsä ansioista. Kun olin porannut riittävästi reikiä, senkkasin reiät kevyesti.




Halusin, ettei valo loistaisi niin kirkkaasti kuvun läpi, joten päätin hiekkapuhaltaa kuvun. Mietin kummaltako puolelta minun kannattaisi puhallus tehdä. Päädyin kuitenkin puhaltamaan ulkopuolelta, sillä ajattelin että valonsäteet saattaisivat tunkeutua paremmin muovin sisään, jos sisäpuolta ei ole samennettu hiekkapuhaltamalla. En uskaltanut puhaltaa kupua molemmilta puolilta, sillä ajattelin myös että valaisimella pitää olla myös jonkin verran valaisutehoa, ja pelkäsin että lampusta tulee liian samea.


Nyt kupu oli valmis, joten siirryin suunnittelemaan sopivaa kiinnitysmekanismia lamppuun. Päädyin lopulta tekemään teräslangasta pannan, jonka päälle kupu painettaisiin. Hitsasin pannan TIG:llä, jonka jälkeen hitsasin siihen vielä kannakkeet, jotka tulisivat lampun jalkaan kiinni. Ensimmäinen versio kannakkeesta oli vähän hätiköidysti tehty, joten päätin tehdä uuden.




Päätin nyt kokeilla mankelia teräslangan taivutukseen. Aluksi lanka lähti pyöristymään oikein nätisti. Mankeli oli kuitenkin raskas pyöritettävä yhdellä kädellä, jos toisella piti ohjata lankaa. Olisin voinut toki pyytää jonkun kaveriksi. Koska en pystynyt ohjaamaan lankaa samalla, alkoi se taipua kahteen eri suuntaan. Huomasin tämän mutta jatkoin vain, sillä muodosta näytti tulevan aika hauska. Hitsasin jälleen TIG:llä taivutetun langan, jonka jälkeen hitsasin siihen jalat. Porasin lampun jalan kylkeen molemmille puolille noin viiden millimetrin syvyiset reiät. Kannatinlankojen päät tulevat näihin reikiin ja varjostinta tukevat langat pitävät varjostimen paikoillaan. En liimannut varjostinta kiinni mitenkään, vaan se pysyy paikoillaan kitkan avulla.







Lopuksi liimasin vielä kivijalustan ja vaahteraisen lampunjalan kirkkaalla epoksilla. Varjostimen kannakkeet laitetaan paikoillaan vetämällä niitä hieman taaksepäin ja sen jälkeen vapauttamalla ne irti. Työ oli nyt valmis. Tämä oli hauska projekti, vaikka vielä viikon alussa minulla ei ollut tästä oikein hajuakaan. Olin kuitenkin onnistunut yhdistämään kaksi pienempää työtä yhdeksi omaperäiseksi työksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti