torstai 3. huhtikuuta 2014

Picaxe-projekti: Peltier-toiminen piknik-kori, osa 2 - Piirilevyn valmistus ja komponenttien juottaminen

Kun piirilevysuunnitelma oli tulostettu lasertulostuskalvolle, siirryimme valottamaan piirilevyä. Todellisuudessa teimme tämän jo joulukuussa viimeisinä hommina ennen lomille lähtöä mutta minulta oli jäänyt tämä kirjoittamatta, joten palaan asiaan nyt kun jatkamme jälleen sähkötyön parissa.

Laitoimme tulostetun kalvon ja piirilevyn päällekäin UV-valotuslaitteeseen ja kytkimme sen päälle. Käyttämämme valotusaika taisi olla 1 minuutti ja 40 sekuntia. Tämä jälkeen pidimme piirilevyä kehitteessä sopivan ajan. Tarkkaa aikaa en muista, mutta kehitysaika vaihtelee puolesta minuutista kahteen minuuttiin, riippuen kehitteen iästä. Lopuksi laitoimme piirilevyn syövytystankkiin, jotta ylimääräinen kupari syöpyisi pois. Lopuksi kuivasimme piirilevyn ja laitoimme levyyn suojalakan.






Nyt hyppäämme ajassa tähän päivään. Ennen joulua olimme siis syövyttäneet piirilevyn ja pääsimme nyt juottamaan komponentteja kiinni. Ensimmäisenä komponenteille piti porata reiät. Tämän jälkeen pääsimme aloittamaan juottamisen. Tökimme ensin komponentit kiinni styroksin päällä olleeseen paperikuvaan, jotta emme laittaisi vahingossa komponentteja vääriin kohtiin piirilevyssä. Otimme aina yhden komponentin irti ja juotimme sen kiinni piirilevyyn. Meillä oli myös varalta PCB Wizard-ohjelmasta auki näkymä, jossa fyysiset komponentit olivat myös näkyvissä. Tämäkin osaltaan helpotti työskentelyä ja mielestäni olimme valmiita melko nopeasti. Joidenkin herkempien komponenttien kohdalla käytimme atuloita johtamaan lämpö pois itse komponentista. Juotin yhden tai kaksi jalkaa kiinni ja annoin komponentin jäähtyä hetken aikaa. Tässä välissä oli aikaa juottaa esimerkiksi jokin vastus kiinni toiselta puolelta piirilevyä. Juotimme kaikki piirilevyyn kiinni tulevat komponentit tässä vaiheessa, ja jätimme johtimien päihin tulevat komponentit vielä irralleen.








Kuten aiemmin kirjoitin, meiltä unohtui varsinainen picaxe-mikropiiri kompnentteja tilatessa. Sen sijaan meillä oli kaksi mikropiirin kantaa. Kun ryhdyin juottamaan mikropiirin kantaa piirilevyyn kiinni, huomasin että 14-jalkaisen sijaan meillä olikin 16-jalkainen kanta. Päätin ratkaista asian siten, että taitoin kaksi taaimmaista jalkaa sivulle ja painoin kannan kiinni piirilevyyn porattuihin reikiin. Tämä ei vaikuta piirin toimintaan, kunhan vain piirin muistaa asettaa oikeaan kohtaan. Yleismittarilla mitatessa kaikki juotokset vaikuttivat onnistuneilta, emmekä olleet käräyttäneet esimerkiksi jännitettä alentavaa ja tasaavaa regulaattoria. Jännite aleni regulaattorikytkennän jälkeen 4,65 volttiin, joka oli lähellä picaxen vaatimaa viittä volttia.

Nyt meillä oli siis jonkinlainen idea ja lähes valmis piirilevy. Tämä projekti ei ole kuitenkaan oikein lähtenyt kunnolla lentoon tai käyntiin. Työparini ei ole pystynyt olemaan muiden kiireiden takia pajalla, joten työskentelymme on ollut hyvin katkonaista. Nyt kun palasimme kolmen kuukauden jälkeen taas sähkötyön pariin, tuntui että kaikki olisi alkanut alusta. Projektista on puuttunut kokonaan sellainen ideoiden pallottelu ja tuotekehitys, jota olisin toivonut. Mielestäni meillä on hyvä idea, mutta yhteinen panostus itse työskentelyyn puuttuu. Etenkin korin rakenne on täysin auki. Erinäisten hahmotelmien sijaan meidän tulisi tarttua nyt todella niihin yksityiskohtiin, joita haluamme työhön. Yksi tärkeä mietittävä asia on materiaalit ja etenkin sisäpuolen eristys. Ei mitään hajua. Muovia ehkä.. tai metallia.. tai puuta.. vaiko sittenkin uretaania tms. Emme ole juurikaan käyneet keskustelua demojen ulkopuolella, eikä meillä toisaalta ole ollut aikaa itse demoilla em. syystä. Lisäksi meiltä edelleen puuttuu peltier-elementti, joten vielä tässä vaiheessa meillä ei ole hajuakaan, onko tällä projektilla mitään mahdollisuuksia onnistua. Toivoisin, että loppua kohden saisimme hyvän draivin päälle, jotta tämäkin projekti saataisiin kunnialla maaliin asti. Ensi kertaan siis.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti