torstai 27. maaliskuuta 2014

Virvelirumpu segmenteistä, osa 10 - Pintakäsittely

Molemmat sorvaustyöt olivat lopultakin värikkäiden vaiheiden jälkeen valmiita pintakäsiteltäväksi. Olin hankkinut joulun aikaan leikkuulautojen käsittelyä varten Osmo Colorin TopOilia, mikä osoittautui varsin päteväksi pintakäsittelyaineeksi. Levitin öljyn pintaan lakanasta leikatulla palalla annoin kuivua. Käsittelin kulhon ja virvelin pariin kertaan. TopOil on myrkytön pintakäsittelyaine, mutta suosittelen käyttämään hanskoja öljyä levitettäessä, sillä tarkalleen ottaen TopOil on öljyn ja vahan sekoitus, joka tarttuu hyvin tiukkaan myös käsiin, kokeiltu on. Kummastakin pinnasta tuli kyllä hyvä ja tasainen, mutta olisin toivonut, että syyt olisivat korostuneet vieläkin enemmän.





Olin hankkinut kitaraa varten uutta Birchwood Tru-Oil-pintakäsittelyainetta. Tämä on tukkiöljy, jota ammattilaiset käyttävät aseen tukkien viimeistelyyn ja suojaukseen. Kyseessä on siis eräänlainen kovaöljy, joka kuivuttuaan muodostaa kovan ja kiiltävän pinnan. Toki öljyä voi käyttää muuhunkin kuin aseen tukkeihin, mutta se on valmistajan alkuperäinen käyttökohde. Tilasin öljyn suomalaisesta asetarvikkeita myyvästä verkkokaupasta. Öljyn levitys tapahtuu samalla tavalla kuin muidenkin öljyjen kanssa. Vinkkinä luin jostain, että pullon suussa olevaa foliota ei kannata poistaa kokonaan, vaan siihen kannattaa tehdä pieni reikä esim. naulalla. Tällä tavalla öljy ei kuivu niin helposti, ja tuotteen käyttöikä pitenee. 

Samalla kun pintakäsittelin kitaran, päätin kokeille Tru-Oilia myös virvelin pintaan. Ennen pintakäsittelyä hioin virvelin pinnan kauttaaltaan P320 paperilla. Ensimmäisen käsittelykerran jälkeen olin kuin puulla päähän lyöty. Mitä ihmettä tämä superaine oikein on? Tru-Oilissa yhdistyy öljyn levittämisen helppous ja lakkamainen pinta, joten olin erittäin tyytyväinen hankintaani. Lisäksi syyt korostuivat hienosti sekä virvelissä että myös kitarassa. Katselin youtube-klippejä Tru-Oilista ja jossain pätkässä suositeltiin pintakäsittelykerrosten välissä tekemään märkähionta hienolla hiomapaperilla pellavaöljyn kanssa. En itse kokeillut tätä mutta klipin perusteella lopputulos oli upea. Käsittelin virvelin Tru-Oililla muutamaan otteeseen, jonka jälkeen projekti oli enää loppukasausta vaille.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti